Animasjoner av behandlingsmetoden

Get Adobe Flash player
Get Adobe Flash player

 

Hofteleddsartrose (coxarthrosis)

En artrose innebærer i utgangspunktet skade i leddbrusk og kan i teorien opptre i alle vanlige ledd. Bruskslitasje i hofteleddet (hofteleddsartrose / coxarthrose) kjennetegnes ved smerter, deformasjon av selve leddet og redusert funksjon. Prosessen går vanligvis over en årrekke og innebærer tiltagende invalidisering med betydelige personlige, sosiale og samfunnsmessige konsekvenser.

 

Årsaksmekanismene til hofteleddsartrose varierer:

  • Feil- og overbelastning kan over tid gi slitasjeforandringer i brusken. Leddspalten framstår etter hvert som smalere på vanlig røntgenbilder.

  • Dårlig bruskkvalitet kan føre til raskere slitasje. Her spiller muligens arvelig faktorer en rolle.

  • Skader av forskjellig slag, blant annet beinbrudd (fraktur) som berører et ledd og brusken i leddet, kan gi opphav til hofteleddsartrose.

  • Sykelige prosesser som leddgikt (arthritis rheumatica) fører til nedbrytning av leddbrusk og til deformasjoner av ledd, smerter og redusert funksjon i aktuelle ledd.

  • Når hofteleddsartrosen manifesterer seg, vil vevstyper så som leddbånd og leddnære strukturer (knokkel- / muskel- / seneovergangene) også kunne bli skadelidende og ofte behandlingstrengende.

 

M. gluteus medius tendinosis

Denne smertefulle tilstanden opptrer i eller nær festene til to av musklene på utsiden over hoftekulen (latin: trochanter). Årsaken er oftest ren overbelastning, enten dynamisk som ved løping over større distanser, eller som følge av langvarig stående/ litt gående arbeid på harde underlag. Smertene sitter over og bak hoftekulen under eller etter belastning.Symptomene kan forveksles med betennelse i slimposen (latin: bursitis trochanterica) på utsiden av hoftekulen. Se trochanterbursitt eller trochantertendinose nedenfor.

 

Trochanterbursitt ( bursitis trochanterica )

Både belastning eller direkte skade mot hoftekulen (latin: trochanter), kan utløse trochanterbursitt som er en slimposebetennelsen. Symptomene er ømhet og eventuell hevelse over hoftekulmassivet, av og til med utstrålende smerter langs utsiden av låret. Det kan forveksles med isjialgi "isjias".

 

Trochantertendinose

Ved repeterte belastningsskader i senene fra den lille og den mellomstore hoftemuskelen kan en oppleve en kronisk smertetilstand rundt bakkant av hoftekulmassivet. Se ellers trochanterbursitt og m. gluteus medius tendinosis ovenfor.


Medlem av: